Focaccia | Gezonde Italiaanse snack

Focaccia of Italiaans platbrood is mijn persoonlijke favoriet als het om brood gaat. De bakkers maken broden van soms wel een meter lang. In Toscane is er een type dat Schiacciata heet en is qua bereiding hetzelfde als focaccia, maar heeft een hardere en zoute korst. Hemels!

Twee verschillende soorten platbrood

De dunne variant wordt vooral gegeten op Sardegna en heeft geen lange rechthoekige vorm, maar is rond en knapperig zoals crackers. Mijn favoriete Toscaanse variant is twee centimeter dik en heerlijk luchtig met een zachte en zoute korst.

Een gezonde snack

Overal in Toscane kan je een panino schiacciata kopen met de heerlijkste vullingen. Gekookte ham met fontina kaas en rucola bijvoorbeeld of mozzarella met gedroogde tomaat en zwarte olijven. Alle beleg is te combineren.

Dit heb je nodig voor een flinke focaccia

Bloem
500 gram (zachte nr.00 werkt het beste)

Lauw water
300- 310 ml

Verse gist
25 gram

Suiker
Een schepje om de gist te starten

Olijfolie
Twee eetlepels

Zout
Twee eetlepels

Voorbereiden

Verwarm de oven tot 200 graden.

Doe de gist met de suiker in een kom met lauw water, zodat het wakker kan worden en dikke vrienden wordt met het deeg. Laat dit 5 minuten staan.

Weeg de bloem af.

Aan de slag

Ik  werk altijd met een deegmachine van Kitchenaid. Dat is niet om de makkelijke weg te bewandelen, maar het deeg wordt nu eenmaal beter gekneed dan dat je het met je handen doet.

Kneed je toch met je handen, dan moet je dat minimaal 10 minuten volhouden om een mooi en zacht deeg te krijgen.

Doe de bloem in de kom en voeg het water met de gist toe. Voeg ook de olijfolie toe.

Als het water is opgenomen door de bloem en er een deegbol is ontstaan, mag je er een kwart eetlepel zout bijdoen. Gist verliest zijn werking door zout, dus vandaar dat we het pas later toevoegen.

Laat het deeg tien minuten kneden en doe het over in een kom. Dek de kom af met een doek en laat het deeg drie kwartier rijzen. Het deeg moet verdubbeld zijn.

Rol de deegbol uit tot een lange plak van 40 centimeter breed en duw er met je vingers holletjes in. Leg het deeg op een bakplaat en smeer er met een kwast olijfolie over en doe hem in de oven.

Na 15 minuten is de korst knapperig en sprenkel je er nog wat olie over zodat hij niet te hard wordt.

Na 20 minuten moet het brood lichtbruin kleuren. Als dat niet zo is, dan laat je hem nog een paar minuten langer in de oven.

Haal het brood uit de oven en laat hem van de plaat afglijden op een rooster. Sprenkel er nog meer olijfolie over en de rest van het zout.

Buon appetito! / Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *