Pizzadeeg zelf maken

Een echte huisgemaakte Italiaanse pizza, fatto in casa, lijkt erg moeilijk, maar is het helemaal niet. Je hebt alleen wat tijd nodig voor het deeg. Het deeg is het allerbelangrijkste deel van de pizza. Veel mensen zien als een berg op tegen het maken van het deeg, maar ik zal je laten dat het helemaal niet moeilijk is.

Pizzameel

Essentieel voor een goed pizza is het meel. Het meel moet veel gluten bevatten zodat het deeg extra stevig en elastisch wordt. Het risico van meel met minder gluten is dat het gaat scheuren zodra je het te lijf gaat met de deegroller. Het meel dat we hier in Toscane gebruiken is van het type 0 (nul) of 00 (dubbel nul). Het is een zachter soort meel dan je in Nederland kan verkrijgen.

Het type zegt eigenlijk niets over het aantal gluten in de meel, maar over de soort maling. Op het pak moet vermeld staan dat het voor pizza en voor pasta is (ook voor pasta is meel met meer gluten beter te verwerken). Farina di grano tenero (meel van zachte granen)

Meel voor Pizzadeeg

Het lijkt erop dat je in Nederland dergelijk meel kan kopen bij de Zaanse grootgrutter. Ik vond het linkerpak in de Appie website. Mocht je hem niet daar kunnen vinden, dan is een bezoekje aan de Italiaanse winkel een goede keus of misschien kan je aan je bakker meel voor pizza met meer gluten vragen.

Dit heb je nodig voor 3 bodems:

 

Meel

500 gram farina di grano teneroPizzadeeg

Gist

verse gist 25 gram (1 blokje) of droge gist 7 gram

Water

300-350 ml (beter later wat meer toevoegen dan teveel in het begin)

Olijfolie

Twee eetlepels

Zout

Klein beetje (beter is de saus op de pizza wat zout te gebruiken)

 

Aan de slag!

Begin met het vermengen van meel en gist.

Leg het meel op het aanrecht. Maak een kuiltje in het midden en voeg langzaam water en olijfolie toe en dan KNEDEN! Ik maak het mezelf makkelijk door de Kitchenaid mixer te gebruiken, mijn trouwe steun en toeverlaat in de keuken. Ik zet de mixerstand op 1 en voeg langzaam water en de olijfolie toe. De olijfolie is essentieel. Als je die vergeet zal je zien dat het deeg veel minder elastisch is en sneller scheurt.

Of je het nu met de hand of de machine doet, het deeg moet altijd minstens 10 minuten gekneed worden. Het resultaat moet een lichtgele egale soepel bal zijn die niet aan je vingers plakt.

Laat nu het deeg 30 minuten rijzen totdat het twee keer zijn volume heeft aangenomen. neem het deeg uit de kom en verdeel het in drie stukken. Ik weeg meestal 275 gram per bol af.

Maak mooie bollen van het deeg.

Laat de deegbollen, onder een doek, minimaal 2 uur (max 4 uur) narijzen. Het is nu klaar voor gebruik.

En nu…experimenteren! Wat doet het deeg als ik hem plat probeer te drukken of uit ga rollen.
Ik ben benieuwd. Laat me maar weten hoe het je is vergaan!

Wil jij ook met de keukenmachine kneden?

Bij Cook&Co hebben de verschillende modellen van de Kitchenaid Artisan : Klik hier voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *