Pasta koken, hoe kook je de perfecte pasta?

Pasta koken, het lijkt iets mythisch maar eigenlijk is het heel erg eenvoudig als je een paar simpele regels in acht neemt. Ik heb vrienden die pasta koken als een probleem zien, maar dan weet ik al dat het ligt aan slechte kwaliteit pasta, te weinig water en een verkeerde bereiding. Ik leg je uit welke pasta je moet gebruiken en hoe je het perfect al dente op tafel zet.

Gedroogde of verse pasta?

Gedroogde pasta wordt gemaakt van harde durum tarwe en is bereid met alleen water en meel. Verse pasta wordt bereid van meel en eieren.
Een Italiaan zal nooit een vleessaus eten met lange dunne gedroogde pasta, want die houdt de saus niet goed vast. Gedroogde buisjes (penne of tubetti) of verse brede stroken eierpasta worden daar wel voor gebruikt. Wil je ravioli of tortelloni maken, dan heb je verse eierpasta nodig en een groentesaus wordt over het algemeen gegeten met lange dunne pasta. Gedroogde pasta zonder eieren is een stuk lichter te verteren dan volle eiwitrijke eierpasta.

De pasta bepaalt de saus

Italianen bepalen aan de hand van de soort pasta die ze hebben welke saus ze erbij gaan maken. Dat klinkt heel erg ingewikkeld, maar het is iets wat in de genen is meegegeven. Ze denken er niet over na, maar voelen het gewoon aan.

Snelkookpasta? Niet doen!

Pasta die in 5 minuten klaar is in plaats van 9 minuten. Heb je ooit zoiets absurds gehoord? Er is geen Italiaan die daar een saus bij kan bedenken, dus gebruik dat nepspul gewoon niet. Denk maar eens aan die 9 minuten van je leven die je kan gebruiken om iets geweldigs op tafel te zetten!

Pasta koken

Zoals ik al zei, de pasta bepaalt de saus. Ik zal je altijd vragen om alleen maar pasta van een goede kwaliteit te gebruiken. Inferieure kwaliteit neemt de saus niet op en ‘draagt’ hem zeker niet!

Goede merken zijn te verkrijgen in de neerlandse supermarkten: bv. de Cecco & Garafolo

Zet een pan water op het vuur. Ik gebruik meestal één liter water per 100 gram pasta. Neem een eetlepel zout en doe die in het water. Als het water kookt moet de pasta er in één keer in. Gebruik daarna een vork om de pasta rond te draaien, zodat deze niet aan de bodem gaat kleven.

Proeven, proeven proeven! Dat is heel erg belangrijk! De kern van de pasta mag namelijk niet te hard zijn, maar zeker niet te zacht, al dente, dan heb je de perfecte garing behaald. Als je dat proeft (en daar moet je veel voor oefenenen), dan kan het gas uit zodat het water niet meer kookt en heb je nog precies één minuut om de pasta in de saus te doen.

Reken minimaal 9 minuten voor droge pasta om te garen. Voor verse pasta is 2 tot 4 minuten voldoende.

En dan het aller belangrijkste

  • Olie in het water voorkomt niet dat de pasta aan elkaar gaat kleven, dat voorkom jij door te roeren!
  • Spoel nooit, maar dan ook echt nòòit je pasta af met koud water! Het zetmeel in de pasta is namelijk nodig voor extra binding van je saus.
  • En schep de pasta ALTIJD vanuit het kookwater in je saus en niet andersom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *