Cheeseburger, het recept van de vakman

Cheeseburgers, niet alleen een snelle hap na een avond stappen, maar vooral een culinaire aangelegenheid.

Afgelopen week was mijn zwager Alex een week op bezoek in Italië. Alex is slager bij een, tot de verbeelding sprekende, slagerij in Leiden: slagerij van der Zon. Alex zijn domein is één vierkante meter rondom een immens hakblok dat al vele decennia dienst doet in de winkel. Vanaf het hakblok kan hij alles wat er in de winkel gebeurd in de gaten houden maar hierop beent hij ook wekelijks complete koeien en varkens uit. Het zal je niet verbazen dat iemand met zoveel vakmanschap weet hoe je een super lekkere cheeseburger moet maken!

Neem het beste vlees dat je kan vinden

Dat is natuurlijk een waarheid als een koe! Alex verteld: “Het beste vlees vind je bij een ambachtelijke slager en dan bedoel ik niet een slagerij waar je alles voorbereid kan kopen, maar een slager die zijn eigen koeien uitzoekt en ze in zijn eigen slagerij verwerkt.” Gelukkig hebben we hier in Italië aan goede slagerijen geen gebrek en samen zijn we op zoek gegaan naar een mooi stuk rundvlees om die thuis zelf te malen tot gehakt.

De favoriete cheeseburger van Alex

Alex haalt zijn inspiratie vooral uit zijn werk, maar speurt ook het internet af naar heerlijke recepten. Zo wees hij me op de website van de Cheese & Burger Society. Typisch Amerikaans, maar met veel echt lekkere en gezonde recepten. De favoriete cheeseburger van Alex is The miss Daisy. En ze zijn er trots op!

[quote_box_center]Miss Daisy is gezond en welgemanierd, het is een plattelandsmeisje in hart en nieren. Ze is geboren en getogen waar de lucht nog fris ruikt en de grond altijd vruchtbaar is. Haar delicate smaak is als een kabbelend beekje, maar ook als een kolkende rivier die de grootste honger kan stillen.[/quote_box_center]

Honger gekregen? Dit heb je nodig voor 1 cheeseburger

Rundvlees
Van de borst of de rib mét een stukje vet: 100 gr

Brood
Twee dikke plakken ambachtelijk brood

Spinazie
Een paar blaadjes

Tomaat
Een paar plakjes

Appel
Een paar plakjes

Kaas
Hé, we zijn Italië, dus gebruiken we geen brie, maar taleggio

Dijon mosterd
Lekkere scherpe, één theelepel

Peper & zout

Voorbereiden

  • Hak het rundvlees met een koksmes of maal het met de vleesmolen en maak er een hamburger van. (Of haal het uit het plastic zakje van de vlees juwelier.)
  • Rooster de plakken brood licht tot ze mooi lichtbruin zijn.
  • Snij de tomaat en de appel in plakken.
  • Snij de kaas in dikke stukken

Aan de slag!

Doe wat olie in een pan en laat deze heet worden. Bak de hamburger eerst op een hoog vuur aan tot hij aan alle kanten bruin is en laat hem dan per kant een paar minuten braden. Ik hou van rood en bloederig (het vlees is dan na het bakken erg zacht als je erop drukt), maar als je van doorbakken houdt, dan braad je het langer (Het vlees is dan goed stevig als je er op drukt). En medium? Die zit in het midden van dit relaas.

Leg de kaas op het vlees en laat de cheeseburger twee minuten rusten.

En nu stapelen:

  • Leg een plak brood op een bord.
  • Beleg met: plakken appel, tomaat en spinazie
  • Leg hier de hamburger met de kaas bovenop.
  • Dan een flinke lik Dijon mosterd.
  • En afdekken met de andere plak brood.

Snij je cheeseburger diagonaal doormidden voor een dramatisch effect of begin hem in zijn geheel al grommend te verslinden!

 Buon appetito! | Smakelijk eten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *